Hellenic Cables-Η κοινοπραξία Hellenic Cables-Jan de Nul υπογράφει σύμβαση με την RWE για το Thor, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Δανία

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη Δανία

Αθήνα, 25 Απριλίου 2023

Η κοινοπραξία της Hellenic Cables, που αποτελεί τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings και της Jan de Nul έχει επιλεγεί από την RWE για να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς (export cable system) και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των γεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας.

Με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 MW, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, σε απόσταση 22 χλμ. περίπου από το Thorsminde στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η οποία προγραμματίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2027, το Thor θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά της Δανίας.

Το έργο με το κλειδί στο χέρι για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον τερματισμό και τη δοκιμή του καλωδιακού συστήματος μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος υπό τάση 275kV και του καλωδιακού συστήματος μεταξύ των γεννητριών υπό τάση 66kV.Το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς αποτελείται από δύο υποβρύχια καλώδια μήκους έκαστο 30 χλμ., χερσαία καλώδια συνολικού μήκους περίπου 26 χλμ. και συναφή εξαρτήματα. Το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των γεννητριών αποτελείται από περίπου 200 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων και συναφών εξαρτημάτων.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένης παραγωγής, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Το άρτια καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό της Εταιρίας ακολουθώντας τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές διασφαλίζει την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η παραγωγή των καλωδίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μεταξύ 2023-2025 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Η Jan De Nul θα αναλάβει τη μεταφορά και την εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς και των καλωδίων μεταξύ των γεννητριών χρησιμοποιώντας το καλωδιακό πλοίο Connector και θα τα προστατεύσει θάβοντάς τα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας έναν από τους πλέον ισχυρούς υποβρυχίους εκσκαφείς καλωδίων.

Ο Pål Coldevin, Executive Vice President Offshore Development Nordics, Poland & Baltics της RWE Offshore Wind, δήλωσε: «Με το Thor, θα συμβάλουμε δυναμικά στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Δανίας. Προκειμένου να αναπτύξουμε αυτό το υπεράκτιο έργο, θα βασιστούμε στην άνω των 20 ετών εμπειρία μας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και σε έμπειρους προμηθευτές, όπως η Hellenic Cables και η Jan de Nul».

Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που η RWE επέλεξε την Hellenic Cables σε συνεργασία με τον συνεργάτη μας Jan De Nul για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor. Με περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στην ολοκλήρωση μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα παγκοσμίως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Hellenic Cables θα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του έργου και θα συμβάλει ουσιαστικά στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Δανίας».

Ο Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables της Jan De Nul Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Jan De Nul και της Hellenic Cables για την υποστήριξη της RWE στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα ύδατα της Δανίας. Τα ευέλικτα πλοία μας είναι ιδανικά για την εγκατάσταση τόσο των καλωδίων μεταφοράς όσο και των καλωδίων μεταξύ των γεννητριών στο δύσκολο περιβάλλον της Βόρειας Θάλασσας στη δυτική ακτή της Δανίας».

Σχετικά με την Hellenic Cables

Η Hellenic Cables (Ελληνικά Καλώδια) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι. Η Hellenic Cables διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Hellenic Cables έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 350 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο στην Κόρινθο. Η Hellenic Cables αντιπροσωπεύει τον κλάδο παραγωγής καλωδίων της Cenergy Holdings SA. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.hellenic-cables.com.

Σχετικά με την Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings είναι μια Βέλγικη εταιρεία μετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.

Σχετικά με την RWE

Η RWE ανοίγει το δρόμο για έναν κόσμο πράσινης ενέργειας. Με μια εκτεταμένη επενδυτική και αναπτυξιακή στρατηγική, η εταιρεία θα επεκτείνει την ισχυρή, πράσινη παραγωγική της ικανότητα στα 50 GW διεθνώς έως το 2030. Η RWE επενδύει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό αυτή τη δεκαετία. Το χαρτοφυλάκιο βασίζεται στην υπεράκτια και χερσαία αιολική, ηλιακή, υδρογόνο, μπαταρίες, βιομάζα και φυσικό αέριο. Η RWE Supply & Trading παρέχει προσαρμοσμένες ενεργειακές λύσεις για μεγάλους πελάτες. Η RWE έχει τοποθεσίες στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Η εταιρεία καταργεί υπεύθυνα την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Έχουν καθοριστεί χάρτες πορείας σταδιακής κατάργησης με εντολή της κυβέρνησης και για τις δύο αυτές πηγές ενέργειας. Η RWE απασχολεί περίπου 19.000 άτομα παγκοσμίως και έχει έναν σαφή στόχο: να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2040. Στο δρόμο της προς τα εκεί, η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για όλες τις δραστηριότητες που προκαλούν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η πρωτοβουλία Science Based Targets επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω στόχοι μείωσης των εκπομπών συνάδουν με τη συμφωνία του Παρισιού. Σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα του σκοπού της εταιρείας: Η ενέργειά μας για μια βιώσιμη ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υπεράκτιο έργο Thor, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.thor.rwe.com.

Σχετικά με το Jan De Nul Group

Η Jan De Nul Group είναι μια σύγχρονη και καινοτόμα εταιρία η οποία επιλύει σύνθετες προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας. Το εκπαιδευμένο μας προσωπικό αναπτύσσει βιώσιμες λύσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση, διασφαλίζοντας το μέλλον της νέας γενιάς. Η τεχνογνωσία μας έγκειται σε πέντε κύριες δραστηριότητες: υπεράκτια ενέργεια, βυθοκόρηση και θαλάσσιες κατασκευές, αστικές κατασκευές, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ανάπτυξη έργων. Επιτρέπουμε την παραγωγή υπεράκτιας ενέργειας και διατηρούμε το βάθος των πλωτών οδών. Χτίζουμε νέα λιμάνια και δημιουργούμε επιπλέον γη. Πραγματοποιούμε σύνθετα έργα υποδομής και ανεγείρουμε κάθε είδους κτίριο. Αντιμετωπίζουμε τη ρύπανση σε οποιαδήποτε μορφή. Από το σχεδιασμό και τη μηχανική μέχρι την εκτέλεση και τη συντήρηση, διευκολύνουμε τους πελάτες μας με συνολικές λύσεις που συνδυάζουν μία, πολλές ή και όλες τις δραστηριότητες.– www.jandenul.com.